Kleuren en absorbtie

Waarom zien we kleuren?

Wit licht bestaat uit de kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Deze kleuren komen te voorschijn bij een regenboog, maar ook als wit licht op een CD of DVD valt.

Als wit licht op een voorwerp valt, kan het worden doorgelaten, geabsorbeerd of teruggekaatst. Dat hangt af van het materiaal waarvan het voorwerp gemaakt is, van de kleur en van de aard van het oppervlak.

Een normale glazen ruit laat alle kleuren door. Het gele sierglas in een voordeur laat alleen geel licht door en absorbeert de andere kleuren. Ook bij terugkaatsing gebeurt iets dergelijks.

Een witte muur kaatst alle kleuren terug, terwijl een rode trui alleen rood licht terugkaatst en alle andere kleuren absorbeert. Een rode trui in een bundel groen licht lijkt dus zwart, doordat de trui groen licht absorbeert. De trui kaatst dan geen licht terug.

De kleuren van de regenboog

Waarom is een zwarte trui in de zon warmer dan een witte trui?

Licht is in staat om voorwerpen te verwarmen. Als een auto de hele dag in de zon staat, dan kun je er een eitje op bakken. Dat komt doordat het zonlicht door het metaal wordt geabsorbeerd. Hoe meer licht er wordt geabsorbeerd, des te warmer wordt de auto.

Een zwart voorwerp absorbeert al het licht dat er op valt en kaatst geen licht terug. Witte voorwerpen kaatsen juist al het licht terug en absorberen geen licht.