Nieuws & Roadmap

Oktober 2022

Practicum Hemelmechanica

Hoe kom je van waarnemingen tot een model? Met een tas vol chocoladerepen melden we ons bij de receptie van het Montessori College in Eindhoven waar Manon Heijman’s HAVO 3 klas op ons wacht om ons nieuw ontwikkelde practicum hemelmechanica uit te proberen. Lees verder…
September 2022

Vertraging levering schoolboeken

Problemen bij de schoolboekenhuizen zorgde voor een vertraagde levering van schoolboeken, waaronder 10voorNatuurkunde. Lees hier wat we hebben gedaan om de problemen voor docenten op te lossen. Lees verder…

Augustus 2022

Vakoverstijgend rekenen

De makers van 10VoorNatuurkunde samenwerken met natuurkundedocent Kees Hooyman in het project Vakoverstijgend Rekenen? Lees verder…

Juli 2022

Tijdtikkers en kleurenschaduw

Zomervakantie! Extra veel (ontwikkel-)tijd om onze practica nog interessanter te maken. Het ontwikkelteam laat de vorderingen zien: van de tijdtikkersimulatie tot experimenteren met gekleurde schaduwen. Lees verder…

Juni 2022

Testen nieuw practicum krachten

Op het Walburg College werd het laatste practicum natuurkunde besteed aan het onderwerp krachten. Hierbij werd ons vernieuwd practicum katrollen uitgetest. Lees verder…

Mei 2022

Een sportieve ochtend

Hoe garandeer je 1 minuut, 53 seconden en 28 honderdsten totale rust in de klas? Maak een afstand-tijddiagram van de gouden race van Irene Wüst. Lees verder…
April 2022

Pilot practicum hemelmechanica

Wij zoeken een enthousiaste natuurkundedocent die met (een aantal van) zijn of haar leerlingen ons nieuw ontwikkelde practicum hemelmechanica wil uittesten en van feedback wil voorzien. Lees verder…
Maart 2022

Een stralende demonstratie

In de zoektocht naar inspiratie voor een passend practicum voor 3-havo-leerlingen over ioniserende straling, plaatsen we oproepen op Linkedln en NVON’s TOA-forum. Een van de leukste reacties was van TOA, stralingsdeskundige en, zo bleek niet veel later, rasverteller Dick van der Hoeven. Lees verder…
Januari 2022

Een natuurwetenschappelijke manier van kijken

Hoe leer je leerlingen op een analytische manier naar de wereld kijken, daar patronen (wetten) in te ontdekken en op basis daarvan betrouwbare voorspellingen doen? Lees verder…

Januari 2022

Gezocht: projectmedewerker productontwikkeling

De komende twee maanden gaan we hard aan de slag om 10voorNatuurkunde verder uit te breiden en te verbeteren. Wie wil er minimaal 16 uur per week aan meewerken? Lees verder…

November 2021

Nieuw: de 10VoorNatuurkunde Roadmap

Volg de ontwikkeling van 10VoorNatuurkunde op de voet met de Roadmap. Lees verder…
Oktober 2021

Trots op onze geschiedenis

Het voormalige bestuur van de vereniging DBK (Differentiatie Binnen Klassenverband) is als Raad van Advies betrokken bij 10VoorNatuurkunde. Lees verder…

September 2021

Ontmoet 10VoorNatuurkunde

Op 22 september 2021 zal 10VoorNatuurkunde aanwezig zijn bij NVON Bèta & Technologie Festival in Harderwijk Lees verder…

Juli 2021

DBK-na wordt 10VoorNatuurkunde

DBK-na, de bekende natuurkundemethode uit de jaren ‘90, keert terug onder de naam ‘10 voor Natuurkunde’. Lees verder…

Roadmap

10VoorNatuurkunde wordt continu doorontwikkeld. Hieronder staat een overzicht van de projecten die we aan het onderzoeken, ontwerpen en ontwikkelen zijn.

Onderzoek

Deze projecten zijn we op dit moment aan het onderzoeken op haalbaarheid. Ongeveer 30% hiervan zal ontwikkeld worden.

Digitaal Practicum Snelheid & Reactietijd

Reactietijd en stopafstand zijn goed te illustreren met een simulatie. Een digitaal alternatief voor practicum 4 van hoofdstuk 'Snelheid & verkeer" van jaar 1.

Ontwerp

Deze projecten zijn we op dit moment aan het ontwerpen. Ongeveer 70% hiervan zal ontwikkeld worden.

Verbeterde Taxonomie

Een verbeterde taxonomie binnen de (diagnostische) toetsen geeft docenten gedetailleerder inzicht in de zwakke punten van een individuele leerling en van moeilijke onderwerpen voor een groep als geheel.

Verdubbeling Diagnostische Toetsen

Aan de hand van een diagnostische toets kan de leerling zelf zien of hij of zij de basisstof goed beheerst. Dat is niet alleen praktisch na het bestuderen van de basisstof, maar ook na het bestuderen van de herhaalstof.

Ontwikkeling

Deze projecten zijn we op dit moment aan het ontwikkelen. Binnen enkele weken zullen ze aan de methode worden toegevoegd.

Verdubbeling Diagnostische Toetsen - Snelheid & Verkeer

Aan de hand van een diagnostische toets kan de leerling zelf zien of hij of zij de basisstof goed beheerst. Tweede toets voor na de herhaalstof. Hoofdstuk "Snelheid & verkeer" van jaar 1.

Hemelmechanica

Hoe zie je aan de beweging van de sterren dat de aarde om zijn as draait en de aarde om de zon draait? In deze nieuwe practica zoeken de leerlingen het zelf uit.

Alle projecten zijn onder voorbehoud, en zullen pas worden toegevoegd na uitgebreide testrondes. Suggesties voor verbeteringen? Laat het ons weten!

10VoorNatuurkunde

Recente releases