Gezocht: Enthousiaste Natuurkundedocent voor uittesten practicum hemelmechanica

Wij zoeken een enthousiaste natuurkundedocent die met (een aantal van) zijn of haar leerlingen ons nieuw ontwikkelde practicum hemelmechanica wil uittesten en van feedback wil voorzien.

Wij ontwikkelden een aantal nieuwe practica hemelmechanica dat we graag in de klas uittesten bij 3 HAVO en 3 VWO klassen.

In het hoofdstuk hemelmechanica worden vanzelfsprekend de bewegingen van zon, maan, aarde en planeten behandeld, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan hoe je van waarnemingen tot een model kunt komen. Uit het bestuderen van de beweging van de sterrenhemel (en de zichtbare planeten) kun je al veel informatie afleiden. De oude Grieken hadden nog geen telescopen, maar wisten al veel over de bewegingen in ons zonnestelsel.

In de nieuw ontwikkelde practica gaan leerlingen dit zelf doen. In het uit te testen practicum (dat deel uitmaakt van een serie van 4 practica) moeten de leerlingen aan de hand van een serie foto’s van de sterrenhemel, twee uur na elkaar genomen, een aantal conclusies trekken over de bewegingen in ons zonnestelsel. In de andere 3 practica wordt dit verder uitgebouwd aan de hand van foto’s van de sterrenhemel verdeeld over dagen en maanden.

Het practicum duurt een uur, daarna is er (eventueel) nog de theorieles, eveneens van 1 uur. Eventueel kan de hele serie van 4 practica en 4 theorielessen getest worden (4 x 2 uur).

Lijkt het jou leuk om hieraan mee te werken? Stuur dan een bericht aan henriette.vanhedel@smarttrack.education